Facebook
SLO | ENG | DE | IT | HR      
 
Info o pasmi

O pasmi ND

osnovni podatki
 
 
Predstavitev   Novice   Galerija   Info o pasmi   Kontakti   Naši psi   Psi naše vzreje   Plemenke in plemenjaki   Mladiči   Povezave  
O pasmi
Doge so poleg irskih volčjih hrtov največja pasma psov na svetu. Pse, danes poznane pod imenom nemška doga, lahko zasledimo v obliki mastifu podobne vrste v različnih slikah, izklesanih kamnih in tekstih, nastalih do 3000 let pred našim štetjem. V starem grškem denarju (36 pr.n.št.) je vgravirana slika psa, zelo podobnega današnji nemški dogi. Leta 407 našega štetja so na ozemlja Nemčije, Italije in Španije vdrli Aziati, ki so s sabo pripeljali močne, mastifom podobne pse. V Nemčiji, kjer so bili ti psi še posebej cenjeni zaradi svoje sposobnosti lova na medvede in divje svinje, se je začela prva selektivna vzreja. Pse so križali z irskim volčjim hrtom, iz česar je nastal prelep, velik, eleganten in agilen pes, danes poznan kot nemška doga.

Danes ima nemška doga številne in zelo različne vloge; kot družabnik, razstavni pes, zaščitnik in delovni pes. Popularen je predvsem zaradi svoje raznolikosti, inteligence in prilagodljivosti. Zaradi svoje velikosti, elegance in simetrije je ta prelep pes dobil ime 'pasji Apollo'.

slike:
nemška doga v zgodovini
vir www.wikipedia.si

Karakteristike pasme

Nemška doga je pes velikan, ki združuje nežnost z robustnostjo, moč z eleganco. Telo nemške doge naj bi bilo tako visoko kot je dolgo, s primerno strukturo kosti, dolgim repom, relativno dolgim vratom, pravokotno glavo in izrazitim stopom. Vrat je dolg in mišičast, sprednje noge popolnoma ravne. Ima mišičasta stegna in okrogle podplate s temnimi kratkimi nohti. Rep je srednje dolg, seže do vrha gležnjev na zadnjih nogah. Oči so okrogle in ponavadi temne z živahnim inteligentnim izrazom. Ušesa so spuščena, tik ob glavi. Dobro zgrajeno belo zobovje mora imeti škarjast ugriz. Kožuh je kratek, gost in svetleč. Barva kožuha je osnova za delitev nemških dog v barvne skupine.

slike
karakter nemške doge
želijo si veliko ljubezni in bližine človeka


Odrasel samec meri minimalno 80 cm (zaželeno več), odrasla psica pa minimalno 72 cm (zaželeno več). Višina ni navzgor omejena. Polna višina se ponavadi doseže pri dveh do treh letih starosti. Včasih so se nemškim dogam ušesa kupirala (porezala). Danes je v Sloveniji, kakor tudi v večini držav pod okriljem FCI organizacije, kupiranje ušes prepovedano. Nekupirana ušesa morajo ležati tik ob glavi in se malenkostno dvignejo v točki, kjer se uho dotika lobanje.

Življenjska doba pasme je med 8 in 10 let, posamezniki lahko živijo tudi po 11, 12 let. Nemške doge so nagnjene k določenim zdravstvenim težavam, kot so denimo zasuk želodca, določeni tipi raka in srčne težave. Mladički ali odraščajoči mladi psi lahko imajo določene težave s kostmi v času odraščanja, ki so ponavadi posledica nepravilne prehrane, prehrane s preveč proteini, kalcija ali dodatkov ali preobremenjenosti pri odraščanju. Odrasli samci so nagnjeni k boleznim prostate, odrasle samice pa imajo lažne nosečnosti ter maternična vnetja.

Temperament
Nemška doga je nežni velikan. Dostojanstven, prijazen in ljubezniv, igriv in potrpežljiv z otroci. Neizmerno ljubi ljudi okroli sebe in potrebuje človekovo bližino. Ne laja veliko in postane agresiven le v primerih, ko okoliščine to zahtevajo. Je umirjen pes, odgovoren in zanesljiv. Pogumen, zvest in primeren kot čuvaj. Zaradi njihove velikosti je v mladosti priporočljiva šola poslušnosti, zato da je kot odrasel pes lažje vodljiv in krotljiv. Šola vodljivosti je tudi odlična šola za lastnika psa. Naučiti ga je potrebno, da se ne naslanja na ljudi, še posebej na otroke. Potrebno je vse pse od mladička naprej navajati na raznoliko družbo. Pri določenih ciljih, ki si jih zastavite, je potrebna vztrajnost in nepopuščanje od dneva, ko je mladiček prišel v nov dom. Zaradi izjemnih fizičnih predispozicij je pomemben člen vzgoje psa vodljivost.

Poznanih je pet osnovnih barvnih skupin nemških dog:
* rumena (rumena dlaka s črno masko)
* progasta (progasta / tigrasta dlaka s črnimi progami)
* črna (popolna črna), mantl (črna glava in telo z belimi madeži na ovratniku, prsih, nogah in koncu repa)
* harlekin (bela osnova z enakomerno razporejenimi črnimi madeži),
* modra (jekleno modra).

slike
rumen mladič / odrasla rumena doga
progast mladič / odrasla progasta doga
črn mladič / odrasla črna doga
harlekin mladič / odrasla harlekin doga
plavi mladič / odrasla plava doga


Doge v barvah ali z madeži, drugačnimi od zgoraj naštetih niso registrirani s strani KZS in FCI ter se ne smejo razstavljati ali vzrejati.

Ne glede na barvo pa lahko vse doge postanejo odlični družinski psi. Nemška doga je odlična izbira pasme za družine ali posameznike, ki si želijo velikega, ljubeznivega kratkodlakega hišnega psa, ki bo nudil tudi določeno mero zaščite. So zelo navezani na človeka, potrebujejo njegovo bližino in se želijo čutiti kot del družine. Potrebujejo in želijo si človekove bližine. Nemške doge se ne znajdejo najbolje kot izključno zunanji pes. Njihov kožuh ni dovolj debel, da bi jim zagotavljal toploto pozimi, zato morajo hladnejše dni preživeti v notranjosti.

Pred nakupom nemške doge
Namen tega prispevka je izobraževanje javnosti o odgovornosti, ki jo zahteva lastništvo nemške doge in o številnih zadevah, ki jih je potrebno upoštevati in razmisliti pred nakupom nemške doge. Želja naše psarne je, da nekdo, ki se odloči za nakup nemške doge pri nas, psu priskrbi stalni in ljubezni poln nov dom. Želimo poskrbeti, da bodoči lastniki razumejo karakteristike pasme in so se pripravljeni zavezati, da bodo poskrbeli za primerno okolje in izobrazbo, s katero bo nemška doga postal zdrav in lepo vzgojen član njihove družine. Pogosto delajo ljudje prehitre odločitve in niso pripravljeni na velikost in občasno uničujoče vedenje odraščajočega igrivega psa. Kot vzreditelji prevzamemo odgovornost za poučevanje novih lastnikov tako, da je trenutek, ko vzamejo mladička v nov dom, tako za mladička kot nove lastnike dobra izkušnja. Seveda morajo del te odgovornosti prevzeti tudi novi lastniki.

Kot potencialne nove lastnike vas naprošamo, da si vzamete čas in se iz različne literature pozanimate o nemških dogah. Internetna stran www.mojpes.net je primeren kraj za začetek.

Nemške doge so ljubeznive, lahke za učenje obnašanja v domu. Pravilen zgodnji trening in socializacija sta zelo pomembna. Priporočljivo je, da gredo bodoči lastniki z mladičkom v začetniški tečaj (med tretjim in šestim mesecem starosti) ali celo nadaljevalni tečaj poslušnosti. Čeprav so nemške doge, ki so rasle skupaj z majhnimi otroci, bolj umirjene in nežne, je potrebno upoštevati dejstvo, da so veliko večje od otrok. Da se preprečijo nezgodne poškodbe, četudi pri psih z zelo lepimi manirami, se otroke nikoli ne pušča same s psom. Če so v družini manjši otroci, jih je potrebno naučiti pravilnega ravnanja s psom.

Gospodinjstvo, ki razmišlja o nakupu nemške doge, naj ima večje zavarovano, po možnosti ograjeno zunanje dvorišče. Privezovanje psa na verigo, zapiranje v majhne prostore ali puščanje psa, da se svobodne giblje po vseh prostorih, so nevarne in nezaželjene prakse.

Večina nemških dog ne preskakuje ograje, zato je ograja višine 1.20 metra dovolj visoka. Veliko mladih, odraščajočih psov z izredno voljo in veseljem uničuje svojo okolico, zato je potrebno v času odraščanja psa okolico primerno zavarovati. V tem času bo pes pridobil navade, ki se jih bo držal tudi kasneje. Znotraj hiše je potrebno psa še posebej opazovati in učiti. Da se preprečijo razni problemi, naj se mladim dogam ne pušča prosto tekanje po hiši vse dokler se ne izkažejo zaupanja vredni.

Doge ni zaželeno učiti agresivnega in preveč zaščitniškega vedenja. Njihova velikost je ponavadi dovolj, da prestrašijo neželene obiskovalce. Imajo naravni instinkt, da ščitijo, ko je to potrebno. Odgovornost lastnika je, da pravilno socializira psa tako, da bo znal sam presojati, kdaj je njegovo posredovanje potrebno in kdaj ne.

Lastniki nemških dog morajo upoštevati dejstvo, da se nekateri ljudje bojijo velikih psov, zato morajo vedno ravnati v skladu z dobrimi in odgovornimi manirami tako, da imajo psa v javnosti na povodcu in pod kontrolo ali znotraj ograje, kadar je doma, čeprav vemo da naš kuža ni agresiven.

V primerjavi z drugimi manjšimi pasmami so nemške doge lahko drage za vzdrževanje. Pravilna prehrana, oskrba pri veterinarju, dodatki, tečaji, ograjeno dvorišče lahko hitro nanese na visoke stroške. Vse je večje zaradi velikosti samega psa.

Za vse dodatne informacije priporočamo obisk psarne. Oskrbeli vas bomo z osnovnimi informacijami, ki vam bodo pomagale pri odločitvi,
ali je nemška doga prava pasma za vas.

O prehrani  s katero hranimo naše nemške doge pa več na tej spletni strani:
http://www.eaglepack.si/